David Puertas Esteve

Barcelona, 1969

Músic i periodista

 

La seva dèria és la divulgació musical, activitat que principalment exerceix des de les aules de l’Institut Can Puig de Sant Pere de Ribes. Ha impartit cursos a la Universitat Pompeu Fabra, a la Ramon Llull, a la Universitat de Barcelona i a diferents escoles de música i conservatoris de Catalunya. Ha estat responsable de documentació musical de l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC) i productor/conductor del programa “Fes ta Festa” de Ràdio 4, feina per la que va rebre el Premi Sant Jordi al millor programa en català.

 

Col·labora habitualment amb institucions com l’OBC, Ibercàmera, el Festival Internacional Pau Casals del Vendrell, la Fundació Camerata XXI, la Banda Municipal de Barcelona, el Palau de la Música Catalana, l’Orquestra Nacional Clàssica d’Andorra o l’Orquestra de Cambra de Granollers, tant ens els programes simfònics i de cambra com en els seus projectes educatius i divulgatius.

 

És Llicenciat en Ciències de la Informació per la Universitat Autònoma de Barcelona i Professor de Flabiol pel Conservatori Superior del Liceu de Barcelona.

 

Com a intèrpret (flabiol i flauta travessera) ha format part de diverses agrupacions –entre les que destaquen l’OBC, la Cobla Mediterrània i el conjunt de música minimalista Air Ensemble– amb les que ha enregistrat més de 40 discs.

 

Com a compositor ha guanyat diversos concursos, com el Premi Pallars (1992), el Premi Mollet (1994) o el Premi Dalí i Gala (1999), i ha rebut encàrrecs com el de l’Ajuntament de Barcelona per la presentació del Forum de les Cultures 2004, o el de Catalunya Ràdio en motiu del 10è aniversari de l’emissora.

 

En els darrers anys també s’ha prodigat en el món de la creació literària: és autor de la novel·la "El pianista cec" (Pagès Editors, 2019) i ha estat guardonat en diversos concursos de narrativa breu, com els de Balaguer (2020), Artesa de Segre (2019), Sant Pere de Ribes (2018 i 2016) o Roquetes (2003).

 

Les seves publicacions més destacades són:

 

Llibres

- 100 coses que has de saber de la música clàssica, Cossetània Edicions (2020)

- El pianista cec, Pagès Editors (2019)

- 100 coses que has de saber de l’òpera, amb Jaume Radigales. Cossetània Edicions (2016)

- La música de la JONC. Fundació Jove Orquestra Nacional de Catalunya (2014)

- Em dic Eduard Toldrà. El Cep i la Nansa, amb il·lustracions de Laura Borràs (2013)

- Abans i després del concert. Quinze anys de música al Garraf (2013)

- Notes de concert. Editat per Sebla Edicions (2011)

- Anem a concert! Fundació Camerata XXI amb il·lustracions de Laura Borràs (2010)

- Sidokus: el sudoku musical. Deu edicions d’aquest joc musical creat amb el seu germà Bernat, editades en català i castellà per Clivis Publicacions (2006-2009), en alemany per Schott Musik Verlag (2006-2008) i en neerlandès per Phanta Rhei (2008)

- Música encreuada: els enigmes musicals. Clivis Publicacions (2004) amb pròleg de Màrius Serra

- Stravinski i L’ocell de foc, de la col·lecció “Els compositors Supermúsics” editat amb el suport del Club Súper-3 amb dibuixos de Rosana Crespo. CMdeMC (2003)

- Mozart i La flauta màgica de la col·lecció “Els compositors Supermúsics” editat amb el suport del Club Súper-3 amb dibuixos de Rosana Crespo. CMdeMC (2002)


Partitures

- Balls de Gegants per a dues gralles i tabal, Clivis Publicacions (2011)

- Divertiment de Nadal per a orquestra de corda, Clivis Publicacions (2008)

- Música amb canya per a grup de gralles, Clivis Publicacions (2007)

- Quasicànons per a duet de corda, Clivis Publicacions (2004); versió violoncel-contrabaix i per a violí-viola

- Ball de Gegants de La Pobla de Segur per a dos flabiols, DINSIC (2002)

- El Cant dels Ocells per a quartet de corda, Clivis Publicacions (1999)

 


www.sidokus.com